که از کلمات Really Simple Syndication و يا Rich Site Summary اقتباس شده است، روشی به منظور توزيع لينک ها به صفحات وب از طريق فايل های مبتنی بر XML است . فايل های فوق معمولا" شاملعنوان ، خلاصه ای از آن و لينک به صفحه حاوی تمامی اطلاعات مرتبط با عنوان منتشر شده ، می باشند. علاقه مندان ( افراد و يا سايت ها ) می توانند با دريافت فايل های فوق ( مشترک آنان شوند ) ، آگاهی لازم در خصوص تغييرات و يا آخرين وضعيت اطلاعات منتشر شده بر روی يک وب سايت را کسب نمايند .
يکی از متداولترين کاربردهای استفاده از تکنولوژی RSS ، نشر عناوين و خلاصه اخبار است . سازمان ها و آژانس های خبری به صورت مستمر فايل RSS مربوط به خود را که نظير يک فايل ايندکس به اخبار و يا مقالات است ، بهنگام می نمايند . خوانندگان می توانند با استفاده از لينک ارائه شده و کليک بر روی آن به صفحه اصلی نشر خبر و يا مقاله هدايت شوند . با عضويت کاربران به مجموعه ای از فايل های RSS ، امکان بهنگام سازی مستمر اطلاعات آنان در خصوص موضوعات مورد علاقه فراهم می گردد . ( مطالعه خلاصه اطلاعات ارائه شده و در صورت تمايل، استفاده از لينک به منظور مطالعه تمامی خبر و يا مقاله ) . فايل های RSS محدود به نشر خلاصه اخبار نبوده و هر وب سايتی که به صورت مستمر اقدام به ارائه محتوا می نمايد نيز می تواند از اين تکنولوژی استفاده نمايد . بدين ترتيب ، اطلاعات لازم برای کاربران ارسال و آنان می توانند خلاصه ای از اطلاعات منتشر شده را بر روی کامپيوتر خود مشاهده نموده و در صورت تمايل از سايت اصلی نشر خبر و يا مقاله استفاده نمايند .
ماهيت فايل های RSS
فايل های RSS از سه بخش اطلاعاتی با فرمت XML تشکيل می گردند . اطلاعات فوق در يک گره و با نام <item> سازماندهی می شوند. بدين منظور گره <item> از سه گره فرزند استفاده می نمايد :
- <title> : عنوان مطلب منتشر شده ( خبر ، مقاله ) را در خود ذخيره می نمايد.
- <link> : آدرس مربوط به صفحه وب حاوی تمامی اطلاعات مرتبط با عنوان منتشر شده را مشخص می نمايد .
- <description> : اطلاعاتی خلاصه در رابطه با عنوان مطلب منتشر شده ( خبر ، مقاله ) را در خود ذخيره می نمايد .
يک فايل RSS می تواند شامل يک و يا چندين گره <item> باشد . تمامی گره های <item> توسط گره ريشه <channel> احاطه می گردند . گره <channel> خود شامل عناصری به منظور مشخص نمودن سايت ارائه دهنده اطلاعات است . فرمت يک فايل RSS به صورت زير است :
<rss version="2.0"> |
فايل های RSS با انشعاب xml . ذخيره می گردد . به منظور ايجاد يک فايل xml ، می یايست مجموعه قوانين خاصی را رعايت نمود . به منظور اطمينان از صحت فرمت فايل فوق می توان آن را برای يک سرويس اعتبار سنجی ارسال تا وی بررسی لازم در خصوص " خوش شکل بودن " و "معتبر بودن" آن را انجام دهد . مثلا" می توان از Feed Validator به منظور اعتبار سنجی فايل RSS استفاده نمود. پس از اعتبار سنجی يک فايل RSS ، می بايست امکان استفاده از آن را برای کاربران فراهم نمود .يکی از روش های انجام اين کار اعلام اين موضوع بر روی وب سايت مورد نظر است . قطعا" تاکنون آيکون های زير را بر روی وب سايت های متعددی مشاهده نموده ايد :
|
|
آيکون های فوق لينک های گرافيکی به فايل های RSS می باشند که URLs مورد نظر را برای يک و يا چندين RSS Feed ، ارائه می نمايند .با کليک بر روی آنان يک فايل با فرمت XML نمايش داده می شود . با استفاده از برنامه هائی خاص نيز می توان آدرس مربوط به هر RSS Feed مورد علاقه را مشخص تا در ادامه ، خلاصه ای از اطلاعات و لينک های مربوطه نمايش داده شود . به برنامه های فوق، aggregator گفته می شود . روش دوم به منظور ارائه فايل RSS ، استفاده از سرويس RSS syndication است . وب سايـت هائی نظير SearchEngineWatch ، تعداد زيادی دايرکتوری RSS را بدين منظور ارائه نموده اند . برخی از مراکز جستجو اين امکان را فراهم می نمايند که URL مربوط به يک فايل RSS برای آنان ارسال گردد.
عضويت در يک RSS feed
به منظورعضويت در يک RSS feed می توان از برنامه های Desktop متعددی که RSS aggregators ناميده می شوند ، استفاده نمود . SharpReader يک نمونه متدوال در اين زمينه است . شکل زير اجرای اين برنامه را نشان می دهد .
ليست Subscribed Feeds در ستون سمت چپ ، شامل لينک هائی به فايل های RSS است .با کليک بر روی يکی ازآنان، فايل مربوطه فعال شده و عناوين تمامی آيتم ها در فريم بالا ( سمت راست ) ، نمايش داده می شود . با کليک بر روی يک عنوان، خلاصه ای از اطلاعات در رابطه با آيتم مورد نظر در فريم پائين ( سمت راست ) ، نمايش داده خواهد شد . محتوای ارائه شده از گره های <title> ، <link> و <description> ، موجود در فايل RSS دريافت و نمايش داده می شود . با کليک بر روی يکی از عناوين ، صفحه اصلی حاوی عنوان منتشر شده در فريم پائين نمايش داده می شود :
به منظور عضويت در يک RSS feeds می توان گزينه "Open RSS Feed" را از طريق منوی فايل انتخاب و URL مربوط به يک فايل RSS را مشخص نمود .پس از انجام عمليات فوق ، عنوان سايتی که از آن فايلی دريافت شده است به ليست اضافه می گردد . هر مرتبه که ليست refresh می گردد ، نسخه ای جديد از فايل RSS دريافت و نمايش داده خواهد شد .
ايجاد RSS
RSS feeds با ايجاد يک فايل XML و ارائه لينک آن برای اعضاء و متقاضيان ، ايجاد می گردد . فرآيند ايجاد فايل می تواند به صورت دستی ( استفاده از يک اديتور متنی و يا يک اديتور XML ) و يا به صورت پويا و بر اساس برنامه ای خاص باشد . با توجه به اين که اغلب، محتوای فايل های RSS از يک بانک اطلاعاتی دريافت می گردد ، می بايست ايجاد فايل های RSS حتی المقدور به صورت اتوماتيک باشد .
استانداردهای RSS
تاکنون استانداردهای متعددی به منظور کدينگ RSS ايجاد شده است. متداولترين آنان نسخه شماره دو می باشد که در Technology at Harvard Law ، تشريح شده است . RSS عضوی از خانواده بزرگ XML بوده و تمامی فايل های RSS می بايست بر اساس مشخصه استاندارد XML 1.0 که توسط کنسرسيوم وب ( W3C ) منتشر شده است ، تائيد شوند .
تعريف RSS
يک سند RSS با عنصر <rss> که به دنبال آن خصلت " version = "2.0 آورده می شود ، تعريف می گردد .عنصر فوق به همراه تگ پايانی ، تمامی سند را در خود جای می دهد :
<rss version="2.0"> |
عنصر <channel>
زير مجموعه عنصر <rss> را يک المان <channel> تشکيل می دهد که شامل اطلاعاتی در رابطه وب سايتی است که لينک ها و خلاصه اطلاعات موردنظر از آن استخراج می گردند . channel از سه عنصر ضرروی تشکيل می گردد : <title>, <link>و <description>.
<rss version="2.0"> |
ساير اطلاعات مورد نياز را می توان به بخش channel و با استفاده از استانداردهای تعريف شده ، اضافه نمود .
عنصر <item>
يک channel می تواند شامل يک و يا چندين عنصر <item> باشد . يک <item> شامل عناصری به منظور مشخص نمودن عنوان، لينک و خلاصه ای از اطلاعات در رابطه با مطلب منتشر شده ( خبر ، مقاله ) است . يک عنصر <item> معمولا" از سه عنصر <title>, <link>و <description> تشکيل می گردد . اطلاعات ارائه شده توسط يک <item> ممکن است کامل بوده و نيازی به استفاده از گره فرزند <link> نباشد .
<rss version="2.0"> |
در بخش دوم اين مقاله به بررسی نحوه ايجاد يک RSS feed با استفاده از يک بانک اطلاعاتی خواهيم پرداخت .